PC GOJAČE

Priložnosti – razvoj – prihodnjost

Gonilnik koračnega motorja – vrste in njegove aplikacije

Gonilnik koračnega motorja je ključna naprava, ki koračnemu motorju dobavlja zahtevano napetost in tok, tako da ta lahko brezhibno deluje. To je tip motorja, ki se zažene po korakih. Za zasnovo gonilnika koračnega motorja je izjemno pomemben izbor ustreznega napajalnika, mikrokontrolerja in gonilnika motorja. Vemo, da se lahko mikrokontrolerji uporabijo za vrtenje motorja, hkrati pa se moramo ob snovanju krmilnika (na voljo tudi USB verzija, npr. motor controller Poscope). osredotočiti na napetost in tok. Za to lahko uporabimo matično ploščo, ki bo nadzorovala tokove in napetosti za motor. Koračni motor se bo zagnal s sinhronizacijo impulznih signalov s pomočjo gonilnika. Ta gonilnik motorja jemlje impulzne signale iz mikrokrmilnika in jih nato spremeni v gibanje koračnega motorja.

Kaj je gonilnik koračnega motorja?

Opredelitev: Gonilnik motorja, ki je zasnovan za pogon motorja, kot je koračni motor, da se neprekinjeno zavrti z nadzorom natančnega položaja, ne da bi uporabil sistem povratnih informacij, je znan kot koračni gonilnik motorja. Gonilniki tega motorja večinoma zagotavljajo spremenljivi tokovni nadzor, pa tudi več korakov. Vključujejo fiksne prevajalnike, ki omogočajo krmiljenje motorja z enostavnimi navodili.

Ti gonilniki vključujejo različne vrste integriranih vezij, ki delujejo pri manj kot 20 voltih napajalne napetosti. Nizkonapetostna in nizkosaturacijska integrirana vezja je najbolje uporabiti za dvofazni koračni gonilnik motorja, ki se uporablja v različnih prenosnih napravah, kot so kamere, tiskalniki itd.

Gonilniki so na voljo v različnih območjih napetosti, kot tudi toka. Torej lahko izbor poteka na podlagi zahteve motorja, ki bo uporabljen. Večina teh gonilnikov je na voljo v velikosti 15×20 mm.

gonilnik-motorja-ULN2003

VIR 1

Princip delovanja gonilnika koračnega motornega

Načelo delovanja tega vezja je nadzor nad delovanjem koračnega motorja s pošiljanjem toka z uporabo različnih faz pulzov v smeri motorja. Oblikovalci oz. snovalci niso pogosto uporabljali tehnike valovnega pogona, ker ponuja majhen navor in neučinkovitost, ker preprosto uporablja samo enofazni motor.

Bistvene komponente, ki se uporabljajo za pogon koračnega motorja so krmilniki, kot so mikroprocesor / mikrokontroler, gonilnik IC in PSU (napajalna enota) in drugi sestavni deli, kot so stikala, potenciometri, hladilniki in povezovalne žice.

Krmilnik

Prvi korak je, da izberete mikrokrmilnik za oblikovanje gonilnika. Za koračni motor mora imeti ta mikrokrmilnik najmanj štiri izhodne zatiče. Poleg tega vključuje ADC (analogno-digitalni pretvornik), časovnike, serijska vrata, ki temeljijo na aplikaciji gonilnika.

Gonilnik motorja

Integrirana vezja za gonilnike motorja so na voljo po ugodnih cenah in jih je enostavno umestiti v smislu oblikovanja za napredovanje celotnega časa oblikovanja vezja. Izbor gonilnikov je mogoče izvesti na podlagi karakteristik motorja, kot so napetosti in tok. Najbolj priljubljen motorni gonilnik, kot je ULN2003, se uporablja v aplikacijah, ki temeljijo na H-Bridge aplikacijah. Primeren je za vožnjo koračnega motorja. Ta gonilnik vključuje par Darlington, ki lahko obvladuje največji tok do 500 miliamperov in največjo napetost do 50 VDC. Spodaj je prikazano vezje gonilnika koračnega motorja.

gonilnik-koračnega-motorja-diagram

VIR 1

Napajanje

Območje delovne napetosti koračnega motorja je od 5 voltov do 12 voltov. Trenutna oskrba s tem bo v območju od 100 mA do 400 mA. Načrt napajanja je mogoče izdelati na podlagi specifikacij motorja. Napajanje je treba regulirati, da se prepreči nihanje znotraj navora in hitrosti.

Še: Kaj je raspberry pi

VIR (1) El Pro Cus