PC GOJAČE

Priložnosti – razvoj – prihodnjost

Internet in IPTV sistemi spreminjajo svet in navade uporabnikov

Era interneta in pametnih naprav je popolnoma spremenila način življenja ljudi. Internet in IPTV sistemi spreminjajo svet in navade uporabnikov, hkrati pa povzročajo tudi nekatere velike probleme. Svet je popolnoma spremenjen, ker televizija ni več samo televizija. Ogled različnih vsebin na televiziji je samo ena izmed možnosti, ki jih ponuja sodobna televizija. Ena izmed teh je prav gotovo na primer IPTV.

Internet in IPTV sistemi spreminjajo svet in navade uporabnikov

Sodobna televizija in internet sta komunikacijska sektorja, ki omogočata, da zdaj vsi lahko gledajo vsebine tudi preko interneta na pametnih telefonih in drugih prenosnih napravah. Prav tako je velika sprememba tudi v tem, da so ljudje do sedaj lahko gledali samo to, kar so naredili “profesionalci”. Danes lahko vsakdo deli svoje vsebine preko interneta, prav tako pa gleda, kar si želi. Zato je prišli do poplave lažnih vesti in vsebin, ki niso nujno resnične. Širijo se prek mrež in spletnih mest, z namenom, da bi pritegnili pozornost in ustvarili dobiček. To pa je protizakonito.

Pojavljajo se novi trendi, pri katerih se mediji iz obveščanja izključijo. Na primer: tudi predsedniki držav, to kar mislijo, objavljajo na socialnih omrežju.

Internet in IPTV sistemi spreminjajo svet

Internet in IPTV sistemi spreminjajo svet – vsakdo lahko deli svoje vsebine preko interneta, prav tako pa lahko ogleda praktično vse, kar si zaželi.

Internet odpira tudi številna vprašanja glede varnosti, ogrožanja zasebnosti, neprimernih vsebin. Uporabniki menijo, da je vse na spletu brezplačno in da lahko vsi posredujejo vse kar jih hočejo in vse, kar jim je na voljo. S tem se krši veliko pravic, ljudje pa nimajo vedno manj zasebnosti.

Evropska komisija je pred časom izdala vodnik za področje interneta, s sporočilom – Kar je nelegalno “offline” je nelegalno tudi na spletu. Vodnik je namenjen spletnim platformam. V njem najdemo nasvete, kako se boriti proti nelegalnim spletnim vsebinam. To so na primer nelegalno deljene vsebine in vsebine, ki kršijo avtorske pravice.

Televizijo lahko spremljamo tudi na mobilnih napravah

Sedaj lahko vsi preko mobilnih telefonov ali tabličnih računalnikov gledajo tudi televizijo. In ne samo to, gledajo lahko tudi vse ostale vsebine. Internet je prinesel veliko sprememb. V času YouTube-a in drugih podobnih internetnih storitev, so se tradicionalni operaterji znašli v težkem položaju.

Istočasno raste tudi trg plačljive televizije “Pay TV*“. Operaterji veliko vlagajo v video na zahtevo, saj uporabniki želijo biti obveščeni. Uporabniki sicer res največ gledajo brezplačne kanale, za PayTV pa več denarja porabijo na mobilnih napravah, kot na televiziji.

Čas, ki ga uporabniki porabijo za gledanje televizije in ostalih video vsebin je večji, kot je bil kadarkoli do sedaj. Nekatere zadnje raziskave kažejo, da ljudje gledajo za to porabijo tudi celo do 9 ali 10 ur.

Mediji so fascinantni, vsebina, ki jo spremljamo, pa vpliva na naše delovanje in razmišljanje. Najpomembnejši pri tem so predvsem “javni servisi”. To pa zato, ker posredujejo pomembne novice in informacije, ob tem pa znajo poskrbeti tudi za zabavo.

Industrija, ki se ukvarja s različnimi video vsebinami, po nekaterih podatkih, predstavlja približno pet odstotkov BDP. Mali javni servisi se sicer trudijo konkurirati gigantom, kot so Amazon, Netflix (1,2) in drugi, a dohiteti jih bo skoraj zagotovo nemogoče.