PC GOJAČE

Priložnosti – razvoj – prihodnjost

Kako izbrati varilni aparat ali plazemski rezalnik, ki bo pravi za vas?

 

Varjenje in plazemsko rezanje postajata v zadnjih nekaj letih vse bolj priljubljena in to vsekakor ni brez razloga. Še nikoli ni bilo lažje ustvariti čist, profesionalen zvar ali rez. Sodobne tehnike varjenja in rezanja so od časov, ko se je to počelo z gorilniki, izjemno napredovale. Uporabniki lahko zdaj, kot rečeno, ustvarijo čist, profesionalen in kakovosten rez, ne da bi porabili enormne količine denarja. V prispevku preverimo, kašne so razlike med MIG in TIG varilnimi aparati ter kako izbrati plazemski rezalnik.

Obločno varjenje

Obločno varjenje se je pojavilo prvo in je delovalo precej učinkovito. Obločno varjenje (tudi varjenje s palicami) je preprosto, nezakomplicirano in se ga je enostavno naučiti. Debele materiale lahko učinkovito varite zgolj z elektrodo in električnim lokom.

MIG varjenje

Kmalu za obločnim varjenjem se je pojavil MIG postopek varjenja. MIG varilni aparati tako namesto elektrode uporabljajo podajanje žice. Ker ustvarjajo manj toplote, to pomeni manj popačenja kovine, kar vam omogoča tudi varjenje tanjših materialov. Ta vrsta varilnega aparata je nadvse odlična za delo s pločevino in karoserijo. Žico lahko neprekinjeno napajate tako, da samo povlečete sprožilec na MIG varilni pištoli. MIG varjenje se lahko izvede s pretočno žico ali s polno žico in plinom. Žica s pretočnim jedrom bi bila zaželena, ko ste na terenu in kjer čist, lep zvar ni tako pomemben, predvsem pa tam, kjer je treba variti debelejši material. V nasprotnem primeru bo dovolj MIG varjenje s polno žico in plinom.

Plina kot sta argon in ogljikov dioksid, sta potrebna za kovine, kot sta nerjaveče jeklo in aluminij. Ko uporabljate aluminijasto varilno žico, boste želeli uporabiti teflonsko podlogo za podajanje žice, da preprečite, da bi se žica zataknila v liniji. Za delo boste želeli uporabiti tudi žico in konico ustreznega premera. Varjenje aluminija je težavno in zahteva nekaj izkušenj, preden postanete res vešči. Vadite na odpadnem materialu, preden začnete s pomembnim delom. Tipični MIG varilni aparati imajo regulator in merilnik pretoka. Merilniki morajo biti tudi na vaši napajalni liniji.

MIG aparato oz. naprave so ene najbolj priljubljenih varilnih aparatov zaradi kakovosti zvara, hitrosti in enostavnosti njegove izvedbe, predvsem pa zaradi cenovne dostopnosti.

TIG varjenje

Tig varilni aparati so najbolj zapleteni za delo. TIG zvar ali volfram inertni plin povezuje kovine s postopkom segrevanja z volframovimi elektrodami, ki ne postanejo del zvara. Plini, kot so argon ali druge plinske mešanice, bodo potrebni za zaščito in polnila se ne uporabljajo pogosto. MIG varjenje je hitrejše, TIG varjenje pa zahteva več spretnosti in prakse. TIG varjenje v bistvu topi obe kovini skupaj, medtem ko MIG varilni aparati uporabljajo polnilni material (potrošna elektroda). TIG varjenje je najboljše za projekte po meri, kjer sta zaželena natančnost in popolnost. Čeprav je varjenje MIG zelo učinkovito pri ustvarjanju visokokakovostnih zvarov, vam varjenje po TIG postopku omogoča lažje delo z zvari brez strahu, da bi se med postopkom pojavile razpoke ali da bi poškodovali zvare. MIG varjenje običajno zagotavlja čistejši, bolj profesionalen zaključek kot celo najbolj popoln MIG zvar. TIG varjenje je počasnejši postopek kot MIG varjenje, TIG varilni aparat pa običajno dražji kot primerljiv MIG varilni aparat.

Shema prikazuje različne MIG varilne postopke, med drugim tudi kombinacijo MIG varilnega aparata in plazemskega rezalnika (VIR 1)

Plazemsko rezanje

Plazemsko rezanje je kovinarjem omogočilo predvsem profesionalne, natančne in čiste reze. Plazemski rezalniki so ravno tako kot varilni aparati tehnološko izjemno napredovali. Uporabljajo električni lok v povezavi s plinom ali virom zraka v delavnici. Pri nakupu plazemskega rezalnika upoštevajte dejavnike, kot je delovni cikel ali intermitenca. To ponazarja, kako dolgo boste lahko rezali, preden se mora stroj izklopiti, da se ohladi. Večji kot je stroj, daljše in debelejše boste lahko rezali brez izklopa. Ocene, ki jih zagotovi proizvajalec, običajno kažejo, kako debel material bo plazemski rezalnik sposoben prerezati, upošteva pa se blago jeklo, ne kaljeno jeklo. Tudi aluminij in drugi materiali bodo drugačni. Zračni tlak mora biti nastavljen na visok in običajno je treba hitrost žice nastaviti hitro, toplota pa mora biti nizka. Novejši modeli uporabljajo inverter namesto transformatorja. To omogoča, da je enota manjša, lažja in ustvarja manj toplote.

Prepričani smo, da boste ob ogledu ogromne izbire na globalnem trgu varilnih aparatov in plazemskih rezalnikov našli popoln model, ki ne le ustreza vaši aplikaciji ali projektu, ampak tudi vašemu proračunu.

VIR (1) Science direct