PC GOJAČE

Priložnosti – razvoj – prihodnjost

Orodje za obdelavo kovin – 7 osnovnih orodij za vaše projekte obdelave kovin

Ne glede na to, ali ste profesionalec ali amaterski ljubitelj, projekti za obdelavo kovin potrebujejo nekaj specializiranih orodij za uresničitev vaših načrtov. Za tiste, ki šele začenjajo, je na voljo široka paleta orodij, zato je že na začetku težko ugotoviti, kaj dejansko potrebujete.

V prispevku smo pripravili orodje za obdelavo kovin – seznam sedmih nujnih orodij, s katerimi lahko vaše kovinske projekte uresničite.

1. Vrtalni stroji

Vrtanje lukenj bi moralo biti preprost postopek, ko pa gre za kovino, nič ni preprosto. V večini primerov lahko za vrtanje skozi kovino uporabite prave nastavke za starem svedru, ki stoji v vaši garaži. Vendar boste potem, ko boste preizkusili pravi vrtalni stroj, nanj pozabili.

Vrtalni stroji SQS držijo sveder popolnoma nepremičen in naredijo čiste luknje skozi katero koli ravno površino. Vse kar morate storiti je, da zavrtite kolo ali vzvode in nastavek pripeljete v stik s kovino.

Brez zapletanja z neravnovesnimi vrtalniki ali rahlim odstopanjem, ki se pojavi pri človeškem zapestju, le trdna povezava, ki bo nastavek zapeljala naravnost skozi katero koli površino, ki jo bo rezal.

vrtalni stroji SQS

2. Brusilni stroji

Brusilniki so v bistvu močnejše, povečano rotacijsko orodje. Prav tako so nekaj, kar morate imeti pri sebi, če nameravate opraviti kakršno koli varjenje. Dobri brusilni stroji se uporabljajo predvsem za čiščenje zvarov po izdelavi, pri čemer ostane gladka in enakomerna površina.

S pravimi nastavki se lahko uporabljajo tudi za poliranje, brušenje in celo strojno obdelavo. V bistvu vse, česar ne morete upravljati z drugimi orodji na tem seznamu, boste zlahka dosegli z brusilnikom.

dobri-brusilni-stroji

3. Varilni aparati za varjenje s polno žico

Sicer je primeren prav vsak varilen aparat, vendar je varjenje s polno žico najpreprostejše za tiste, ki še niso varili. Delujejo na enak način kot MIG varilni aparati, vendar ne zahtevajo uporabe inertnega plina za zaščito.

Varjenje s polno žico je zaradi pomanjkanja dodatnih plinov izjemno prizanesljivo. Še vedno boste morali porabiti veliko časa za učenje, kako narediti najlepše zvare. Toda na koncu so ti varilni aparati primerni za uporabo skoraj povsod in so bolj prijazni za začetnike, saj vam ni treba delati z zaščitnim plinom.

Jedro toka elektrode je dovolj, da zaščiti kovino in prepreči oksidacijo med celotnim procesom v skoraj vseh primerih. S pravilno tehniko jih je mogoče uporabiti za varjenje večine kovin.

mig varilni aparati

To je nedvomno najnaprednejše orodje na našem seznamu, a brez kakršnega koli varilnega aprata boste v delavnici precej omejeni. Vendar ne pozabite vložiti tudi v pravo zaščitno opremo, kot je npr. varilna maska. Ne glede na to, kje delate, mora biti dobra varilna maska vaša prednostna naloga. Dobra maska vam ne pomaga le bolje videti med delom, ampak vas tudi ščiti pred številnimi poškodbami.

4. Tračne žage

Zapleteni rezi so narejeni s tračno žago. Pravzaprav ni podobnega orodja kot je tračna žaga in obstajajo različne različice za vsak material – od lesa in kovine do kamna. Tračna žaga vodi rezilo, ki je … no, trak. Zaradi tanke narave rezila je mogoče enostavno narediti zapletene reze. Če iščete gladke, zaobljene krivulje ali detajlne izreze, bodo tračne žage hitro postale vaš najboljši prijatelj.

Tračne žage lahko  uporabite tudi za sekanje manjših zalog, čeprav boste želeli biti previdni, katero vrsto rezila uporabljate. Vse je v zobeh, zato se prepričajte, da uporabljate pravo rezilo za zalogo, ki jo delate. To so pogosto draga orodja. Nekateri ljudje raje izberejo rabljeno visokokakovostno tračno žago, namesto da bi kupili novo, a poceni.

tračna žaga za kovino

5. Žage za kovino

Žage za kovine so ročne žage, vendar s pravim rezilom lahko režejo tudi cevi, pločevino in celo manjše trdne palice materiala. Žage za kovino so enostavne za uporabo, ne potrebujejo električne energije in dokler imate kovino v trdnem oprijemu, omogočajo lažje reze kot misli večina. Za razliko od sekalnih žag in drugih večjih električnih orodij so tudi tihe in sorazmerno varne za uporabo, dokler ne poskušate prijeti zob in vleči.

Tisti, ki so vložili čas v svoje spretnosti, se morda pogosteje znajdejo v uporabi električnih orodij, vendar je žaga za kovino bistveni del orodja vsakega potencialnega kovinarja.

 

6. Kladiva

Kladiva so eno najpomembnejših orodij za obdelavo kovin, a mizarsko kladivo, s katerim dvakrat letno zabijete žeblje, ne bo zadostovalo. Obstaja presenetljivo veliko kladiv za obdelavo kovin, vsako s svojim namenom uporabo. Segajo od lahkih končnih kladiv za plemenite kovine do težkih kladiv, ki so zasnovani tako, da upognejo tudi trdovratno nerjaveče jeklo.

Težko kladivo je dober začetek za tiste, ki nameravajo delati z jeklom, medtem ko bodo tisti, ki delajo z mehkejšimi kovinami, morda iskali nekaj takega, kot je mizarsko kladivo. Ne glede na vaše namere, če nameravate delati s kovino, boste potrebovali pravo kladivo.

7. Nakovala

Nakovala niso samo za stare kovače, ampak so bistveni del orodja vsakega kovinarja. Nakovala zagotavljajo gladko, trdo površino, ki omogoča udarjanje segretega jekla. Rogove lahko uporabite za nadaljnje oblikovanje in krivljenje. So težki, pogosto dragi in bistveni del kovinskega orodja. V preteklosti so bili primarno orodje za kovanje in oblikovanje kovine, čeprav so jih sodobna orodja v veliki meri nadomestila.

Še vedno je nujno imeti lep raven prostor za ročno obdelavo kovine in za to ni nič boljšega kot staro dobro nakovalo.

stroji za obdelavo kovin statistika

Trg orodij za obdelavo kovin vsako leto raste (VIR 1)

Naj bodo vaši projekti obdelave kovin resničnost

Ko gre za projekte obdelave kovin, boste vedno “potrebovali” več orodij. Zato je pomembno, da uredite bistvene stvari, ko se lotite projekta.

Orodje za obdelavo kovin po zgornjem seznamu je dovolj, da spravi katerega koli amaterja na pot do odlično končanega projekta. Z vsemi sedmimi v vaši delavnici boste ugotovili, da je obdelava kovin veliko lažja, kot ste si kdaj mislili.

VIR (1)  Open PR