PC GOJAČE

Priložnosti – razvoj – prihodnjost

Vse o pohodnih palicah

Kaj so pohodne palice? Pohodne palice so preprosto palice za pohodništvo in imajo različne oblike, od enostavnih lesenih palic, ki jih poberemo ob poti, pa do prefinjenih palic, nastavljivih po višini, iz lahkih kompozitnih materialov. Ta članek je namenjen uporabniku ali potencialnemu uporabniku namensko izdelanih pohodnih palic, ki že vrsto let izboljšujejo izkušnje pohodnikov. Poglejmo si vse o pohodnih palicah.

Kakšne so prednosti pohodnih palic

Mejna študija, ki jo je leta 1981 opravil dr. G. Neureuther (zdravnik), je pokazala, da uporaba “smučarskih palic” med hojo zmanjša pritisk na nogi za približno 20%. Poleg tega palice med hojo po ravnih tleh na vsak korak zmanjšajo telesno težo, ki jo nosijo noge, za približno 5 kg. Premaknite se v naklon in to zmanjšanje se poveča iz 5kg na 8 kg. Razmislite o tem v okviru večurnega ali večdnevnega sprehoda / trekinga.

Novejša študija je bila objavljena v reviji American College of Sports Medicine. Študija, ki so jo leta 2001 izvedli na Univerzi v Massachusettsu v Amherstu, je pokazala, da pohodniki, ki za pomoč pri hoji uporabljajo pohodne palice, manj obremenijo kolena in se na splošno počutijo bolj udobno. Pohodniki v študiji niso porabili manj energije, povečanje stabilnosti pa je olajšalo dolge pohode. Učinkovita uporaba dveh pohodnih palic zmanjša utrujenost, poveča hitrost (navzgor in navzdol), zagotavlja odlično stabilnost, poveča razdaljo, ki jo je mogoče prehoditi v enem dnevu in zmanjša nakopičeni stres na nogah, kolenih in hrbtu.

Za tiste, ki se lotijo težjih pohodov z ovirami, kot so blato, potoki in ohlapen teren, bi se palice lahko izkazale za vašega največjega zaveznika.

Kako uporabljati pohodne palice

Oprema za pohodništvo, ki ne vključuje pohodnih palic je zelo redka. Ena izmed upravičenih pritožb glede treking palic je, da veliko ljudi preprosto ne ve, kako jih pravilno uporabljati. Posledično imajo ti ljudje od njih bolj malo ali nič koristi in na koncu vas lahko ovirajo. Na srečo je pravilno tehniko enostavno osvojiti in jo je mogoče obvladati z malo vaje.

Dolžina palic

Čeprav je pogosto navedeno, da lahko palico prilagodite terenu, boste ugotovili, da jih lahko na nastavite na začetku poti in pustite za ves čas pohoda. Spodnji postopek bi moral določiti pravilno dolžino vaše palice, ki je dober kompromis tako za vzpone kot za spuste. Dolžino palic prilagodite na naslednji način:

  • Odklenite zgornji in spodnji del obeh palic.
  • Raztegnite spodnji del obeh palic na nekaj manj kot največjo mejo in “zaklenite”
  • Stojte naravnost s sproščenimi rameni.
  • Postavite eno palico pod roko in prilagodite dolžino tako, da je vrh palice na polovici razdalje med vašo pazduho in komolcem.
  • “Zaklenite” zgornji del palice.
  • Uporabite popolnoma zaklenjeno palico kot “ravnilo” za nastavitev dolžine vaše druge palice.

Opomba: Prilagoditev dolžine palice je treba izvesti v okviru priporočil proizvajalca, morda pa vam bo tudi v pomoč pri izbiri modela, saj je nujno, da dobite pravilno dolžino za vas.

Če hodite po zavarovanih plezalnih poteh, morajo biti vaše palice zložljive. Namreč, ko si boste nadeli samovarovalni komplet in plezalni pas, boste morali palice pospraviti v nahrbtnik. Isto velja za hojo z derezami in cepinom. Če imate na nogah dereze, potem palice v rokah nimajo kaj iskati.

Zapestni trakovi

Zapestni trakovi so ključnega pomena za večjo učinkovitost vaših palic. Nastaviti jih je treba tako, da lahko zapestje pri vstavitvi roke skozi zanko udobno pritiska na palico. Območje med palcem in kazalcem postane točka artikulacije. Med hojo bi palice morale delovati in dajati občutek, kot da se roke podaljšajo do tal, kar ustvarja drugi par nog.

Palice se morajo za naslednji korak pomakniti naprej, tako kot da bi bile noge. Ročaji se lahko uporabljajo po potrebi, vendar je treba palice večinoma uporabljati z zapestnimi trakovi.

Teren

Ravna tla do rahlega vzpona

Palice se uporabljajo enako kot pri teku na smučeh. Konice palic so za telesom. Leva noga je naprej, leva palica pa nazaj in enako na desni. Prisilno obremenite palice za pomoč pri premikanju naprej.

Na strmih vzponih

Leva palica je obremenjena hkrati z levo nogo in enako desna z desno nogo. Obremenite palico, da zmanjšate težo, ki jo mora noga premagati. Najbolje je, da skrajšate dolžino palic tako, da vaše roke ne bodo višje od vaših ramen.

Rahel do zmeren spust

Pri zmernih spustih lahko palice uporabljate ravno nasprotno od tehnike rahlih vzponov navkreber. Palice so pred telesom. Leva noga je nazaj, medtem ko je leva palica naprej in enako z desno. Obremenite palice za nadzor gibanja naprej.

Strm spust

Za te je konfiguracija skoraj nasprotna kot pri vzpenjanju po strmem terenu. Leva palica je tik pred levo nogo in desna tik pred desno. Obremenite palico, da boste lažje nadzorovali namestitev stopala. Na spolzkih površinah se nagnite naprej (naravna težnja je nazaj) in zaupajte palicam. Palice bodo pomagale ohranjati silo na stopala, da ne bodo zdrsnile. Na izredno strmih pobočjih ali skalnih stopnicah lahko postavite obe palici spredaj in spustite težo navzdol. Najbolje je, da palice podaljšate, tako da rok ne spuščate preveč, da bi zmanjšali nadzor nad težo.

Opomba: Pazljivo vadite različne tehnike, da se prepričate ali se z njimi udobno in varno počutite in da se lahko naučite katere so meje palic na različnih površinah.

Ena ali dve palici?

Vsi zgornji komentarji govorijo o uporabi para palic. Ena palica bo dosegla nekaj od naštetega, ne pa vsega. Ena je seveda boljša od nobene, dve pa bosta koristne več kot dvakrat. Če imate težave s kolenom ali hrbtom, nameravate palice uporabljati ves čas ali če nosite tovor, priporočamo dve palici. Vedno lahko poskusite z eno in kasneje dodate drugo.

Vrste palic

Dve najpogostejši vrsti palic, s katerimi se boste srečali, so nastavljive teleskopske in zložljive palice. Prve so izdelane z vrsto teleskopskih odsekov, ki se zaklepajo. Te palice ponujajo veliko možnosti prilagajanja dolžine, vendar se vseeno zložijo na dokaj kompaktno dolžino.

Konstrukcija palic se med proizvajalci in modeli zelo razlikuje. Dva glavna materiala, ki sta uporabljena, sta aluminij (trši, težji in cenejši) in ogljikova vlakna (lažji, dražji). Pogosto se uporablja mešanica obeh, ki lahko kombinira najboljše lastnosti obeh materialov. Ročaji so na splošno narejeni iz pene ali plute, kateri tip, ki vam je najbolj všeč, bo preprosto odvisen od vaših želja. Na splošno lažja in tanjša kot je palica, več upogiba bo. Kot taka je lahko debelejša in robustnejša palica težja, vendar bo tudi trša in bo zaradi njene vzdržljivosti spodbudila dolgotrajnejšo opremo.

Vse o pohodnih palicah – povzetek

Morda zgornji zapis ni vse o pohodnih palicah. Je pa dober približek. Skratka, uporaba palic ima veliko dokazanih prednosti, vendar ne verjemite preprosto na besedo. Poskusite uporabiti palice zase in se odločite, ali so prave za vas. Zlasti za tiste so palic že navajeni je uporaba palic zelo koristna. Ostali jih morajo najprej preizkusiti. Dajte priložnost pohodniškim palicam, obstaja velika verjetnost, da bodo postale nekaj najbolj zaupanja vredne in dragocene opreme. Izbira novega pohodniškega nahrbtnika naj predvideva tudi pasove za pripenjanje pohodnih palic. Tako jih boste lahko pospravili, ko boste pričeli plezati ali pa bo teren tak, da bo njihova uporaba nemogoča.

(1) Bergfreunde