PC GOJAČE

Priložnosti – razvoj – prihodnjost

Kakšna je razlika med OTT in IPTV in kaj ju dela tako zelo trendovska

Ko je govora o video streaming industriji, se z izrazoma OTT in IPTV, vedno bolj pogosto srečujemo. Ne skrbite, če so vas vsi ti izrazi malo zmedli. Razumemo vas in z veseljem vam bomo pomagali. OTT in IPTV, oba se nanašata na zagotavljanje vsebine končnim uporabnikom. Vendar pa je razlika med njima v mehanizmu, ki ga uporabljata za dostavo vsebin, izrazita. S tem zapisom bomo poskušali rešiti nekaj nejasnosti o tem, kje sploh je razlika med OTT in IPTV.

Ta zapis je izdelan posebejza tiste, ki ste “novinci” na tem področju teh izrazov in se želite naučiti osnov o tem, v čem je razlika med OTT in IPTV

OTT je trenutno eden izmed bolj “trendovskih” izrazov v segmentu zabave, saj je v epicentru združevanja spletnih in televizijskih svetov.

razlika med OTT in IPTV

Kaj pomenita ta izraza in kje je v bistvu razlika med OTT in IPTV.

In kaj je pri tem tako trendovskega?

Ne se samo naslonite nazaj in misliti, da se bo to vprašanje rešilo samo od sebe. No, pravzaprav se lahko. A šele po tem, kar boste brali. No pa začnimo. Če želite, lahko začnemo s tem: recimo, da OTT ponuja možnost, da strankam hitro ponudi različne pretočne storitve. Tako lahko gledajo karkoli hočejo, kadar koli želijo, in kjerkoli si želijo (seveda je za to potrebno podatkovno ali WiFi omrežje). Vsebine pa so na voljo na kateri koli napravi si želite (tabličnem računalniku, pametnem telefonu in namiznem ali prenosnem računalniku).

Zanesljivo vas bo zanimalo tudi naslednje: Katere so glavne prednosti IPTV

Poglejmo na kratko tisto, kar pomenita ta izraza in kje je v bistvu razlika med OTT in IPTV.

Kaj je OTT?

OTT se nanaša na “over-the-top”. To pomeni distribucijo videa na zahtevo (VOD) in video vsebin, ki se prenašajo preko interneta, ne da bi potrebovali naročnino na tradicionalno storitev kabelske ali druge plačljive televizije. Nekatere priljubljene storitve, ki jih omogoča OTT, vključujejo Netflix, Amazon Prime video in Hulu, če naštejemo le nekaj najbolj poznanih.

In kaj je IPTV?

IPTV se nanaša na televizijo internetnega protokola, ki se uporablja za zagotavljanje video in sorodnih storitev preko interneta.

Da bi lahko uporabljali IPTV, je potrebna širokopasovna internetna povezava in usmerjevalnik. Pri IPTV se videoposnetki, za ogled na osebnem računalniku ali drugi napravi, posredujejo preko interneta. IPTV Set top box naprave in televizorji, ki omogočajo storitve IPTV, omogočajo dostop tudi do TV kanalov, kot so Showtime*, Fox Network*, CBS*, HBO*, pa še bi lahko naštevali.

IPTV je tehnologija za gledanje televizije preko LAN ali brezžične internetne povezave, namesto gledanja televizije prek kabla ali satelita. IPTV ima prednost pred klasičnimi mediji, saj lahko potuje neposredno iz vira do uporabnika. To je znano tudi kot pretočni medij.

Je OTT boljši od IPTV? Kakšna je razlika?

Znano je, da sta OTT in IPTV sistema, pri katerih se video posreduje preko interneta. Torej, kaj točno je razlika med obema? Poglejmo si natančneje!
IPTV je dostavljen na lastno infrastrukturo ponudnika storitev, medtem, ko je OTT dostavljen preko javnega internetnega omrežja.

Kljub temu, da OTT in IPTV, za zagotavljanje pretočne vsebine uporabljata internet, se pretakanje OTT zagotavlja preko odprtega internetnega omrežja, IPTV pa uporablja namensko, upravljano omrežje ali infrastrukturo, ki jo zagotavlja operater. S omogočanjem storitev, kot so Netflix, Hulu, YouTube* in drugi, OTT v zadnjih nekaj letih postaja vse bolj priljubljen.