PC GOJAČE

Priložnosti – razvoj – prihodnjost

Najbolj popularne diete v letu 2021

Pandemija Covid 19 je znova potrdila, da na svetu ni nič pomembnejšega kot ostati zdrav. Od redne vadbe pa do doslednega urnika spanja ljudje zavestno z veliko vnemo sprejemajo boljši način življenjskega sloga kot prej. Del tega vključuje vnos uravnotežene in zdrave ekološke hrane, ki ima pomembno vlogo pri zagotavljanju energije. Pripravili smo vam seznam katere so najbolj popularne diete v letu 2021.

Pravilna in uravnotežena prehrana za vaše telo vam lahko pomaga ostati v formi ali zmanjšati težo. Medtem ko so nekatere diete –  na primer paleo – prilagojene izgubi teže, so druge, kot je dieta dash, namenjene lajšanju težav, kot je hipertenzija. Nekatere od teh diet so sprejele tudi hollywoodske zvezdnice. Jessica Simpson prisega na dash, Halle Berry na keto in Penélope Cruz na mediteransko dieto.

Paleo dieta

Paleo, znan tudi kot prehrana jamarjev, priporoča uživanje živil, ki so jih pred prihodom kmetijstva uživali naši predniki. Privrženci te diete se morajo odreči sladkorju, predelani hrani, žitaricam in mlečnim izdelkom. Tako kot pri ostalih LCHF dietah, je cilj je zmanjšati ogljikove hidrate v sistemu in povečati vnos beljakovin. Na ta način telo začne uporabljati maščobe za proizvodnjo glukoze za energijo. Med živili, ki jih lahko uživamo so zelenjava, oreški, ribe, jajca in meso živali s krmo. Sadje je edini vir sladkorja. Glede na študije lahko ta dieta pomaga pri zmanjševanju telesne teže. Vendar raziskave kažejo, da ni dovolj dokazov o njenem vplivu na splošno zdravje. Pod vprašaj je bila postavljena tudi izključitev zdrave hrane, kot so polnozrnate žitarice, stročnice in mlečni izdelki. Če ste med začetniki ali se šele odločate za LCHF dieto, vam bo pri odločitvi morda pomagal LCHF paket za začetnike, ki ga ponuja spletna trgovina z zdravo prehrano – BioKatka.si

Sredozemska prehrana

Ta z zelenjavno polna prehrana vsebuje uživanje mesa v omejenih količinah. Prehrana temelji na prehranjevalnih navadah kultur okoli Sredozemskega morja. Vključuje živila, kot so polnozrnata žita, oreški, sadje in oljčno olje. Dejansko je olje čim bolj priporočljivo, da se zmanjša potreba po maslu. Rdeče meso je omejeno, prednost pa imajo ribe. Jogurt in sir sta dve vrsti mlečnih izdelkov, ki ju uživamo v zmernih količinah. Glede na študijo American Journal of Clinical Nutrition, mediteranska prehrana pomaga pri hujšanju. Dieta pa ni bila posebej zasnovana za zmanjšanje telesne teže in je veljala za bolj učinkovito zdravje srca. Ameriško ministrstvo za zdravje in socialne službe v prehranskih smernicah za Američane 2015–2020 mediteransko prehrano opredeljuje kot zdravo prehrano.

Znano je, da je to dieto preizkusila španska igralka Penélope Cruz.

DASH dieta

Najbolj popularne diete - indijski trpotec

Najbolj popularne diete – Indijski trpotec

DASH je kratica za Dietary Approaches to Stop Hypertension. Gre za pristop za ustavitev hipertenzije s pomočjo prehrane in temelji na znižanem vnosu nasičenih maščob, soli in sladkorja.

Namesto tega načrt prehrane vključuje polnozrnata živila, zelenjavo in sadje, ribe, pusto meso in oreščke. Številni strokovnjaki menijo, da je eden najboljših prehranskih režimov za prehranski pristop k zaustavitvi hipertenzije. Ustvaril ga je Nacionalni inštitut za zdravje (NIH), agencije za zdravje in socialne zadeve ZDA. Osrednji cilj diete je preprečevanje visokega krvnega tlaka, pomaga pa tudi pri izboljšanju splošnega zdravja s svojimi uravnoteženimi priporočili o hrani.

Večino prehrane predstavljajo sadje, zelenjava, polnozrnata žita, oreški in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob. Pustna hrana, bogata z beljakovinami, kot so piščanec, ribe in fižol, je dovoljena v omejenih količinah. Obstajata dve različici te diete z malo maščob, dodanim sladkorjem, soljo in rdečim mesom.

V različici z malo natrija lahko zaužijemo do 1500 miligramov natrija na dan. Druga možnost, to je običajna dieta DASH, omogoča 2.300 miligramov natrija na dan. Dieta DASH je v prehranskih smernicah za Američane 2015 – 2020 s strani Ministrstva za zdravje in socialne zadeve in Ministrstva za kmetijstvo ZDA priznana kot zdrava prehrana.

Super Karb Dieta

Če lahko sledite disciplini uživanja določenih živil ob določenem času, je dieta Super Karb lahko učinkovit način za zmanjšanje telesne teže in zadrževanje energije skozi ves dan. Dieta, ki jo je zasnoval trener slavnih in gostitelj The Biggest Loser Bob Harper, svetuje uravnotežen vnos makrohranil – maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Harper je načrt izdelal po infarktu leta 2017 in napisal najbolje prodajano knjigo Super Carb Diet.

V tem načinu prehranjevanja se predelani hrani popolnoma izognemo. Ogljikovi hidrati, ki so nasičeni z vlakninami, se zaužijejo z vsebnostjo makrohranil, razdeljenih na 40 odstotkov beljakovin in 30 odstotkov zapletenih ogljikovih hidratov in maščob v vsakem obroku. Večino ogljikovih hidratov naj bi zaužili prej. Po Harperjevih besedah je hrana, ki jo uživamo v tej dieti, običajno enaka tisti, ki jo uživamo v sredozemski prehrani.

South Beach Dieta

South Beach je spremenjena dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki jo je sredi devetdesetih let razvil dr. Arthur Agatston – kardiolog s sedežem na Floridi, po katerem je poimenovana ocena Agatston, ki meri količino kalcija v koronarnih arterijah. Priljubljena je postala z objavo njegove knjige The South Beach Diet leta 2003. Dieta je bila rezultat Agatstonovega iskanja načina, kako pomagati posameznikom s sladkorno boleznijo, prekomerno telesno težo in preddiabetikom, da izgubijo težo in zmanjšajo tveganje za bolezni srca.

Ta dieta deluje v treh fazah, hrana, ki jo uživamo, pa se vsakič nekoliko razlikuje. Prva faza, ki traja dva tedna, izključuje sadje, polnozrnat kruh, polnozrnate testenine, rjavi riž, večino ogljikovih hidratov in sadni sok. Morski sadeži, zelenjava z veliko vlaknin, mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob, perutnina brez kože, pusto govedino in sojini izdelki je hrana, ki je sprejemljiva.

V naslednji stopnji, ki se nadaljuje, dokler ne dosežete ciljne teže, so dovoljeni nekateri ogljikovi hidrati. Domači del se nanaša na upoštevanje prehranskega režima, ki temelji na izkušnjah, pridobljenih v prvih dveh fazah.

Ogljikovih hidratov v celoti ne izločimo, vendar se ogljikovim hidratom z nizko vsebnostjo vlaknin in hranil, visokim glikemičnim indeksom in tistim, ki se hitro prebavijo, vedno izognemo.

Najbolj popularne diete in Prekinitveni post

Ta režim vključuje post med določenim obrokom in predlaga določen vzorec. Eden izmed njih je metoda 16/8 ali 8:16, pri kateri hrano zaužijemo v osmih urah, po možnosti zgodaj čez dan, sledi pa 16 ur posta, ki vključuje čas spanja. Prav tako lahko sprejmemo nadomestni dnevni način postenja v sedmih dneh ali sistem 5: 2. V tem načrtu prehrane je treba v dveh zaporednih dneh v tednu zaužiti le 500 do 600 kalorij, ne da bi jih bilo treba druge dni omejiti. Znana je tudi kot dieta, ki telesu pomaga, da se bolje uskladi z notranjim telesnim ritmom –  telesno uro, ki nenehno kroži med zaspanostjo in budnostjo.

Študija, ki jo je izvedla Univerza v Alabami, je pokazala, da je imela skupina, ki je sledila metodi 16/8, nižjo raven inzulina, izboljšano občutljivost na inzulin in nižji krvni tlak kot druga skupina, brez diete. V prvi skupini so opazili tudi zmanjšan apetit. Po besedah Dokazi kažejo, da je pristop s postom, kjer so obroki omejeni na osem do deset ur dnevno, učinkovit .

Izgubo teže so opazili tudi pri nekaterih ljudeh, ki sledijo občasnemu postu. Toda post kot metoda ni namenjen tistim s premajhno težo, pomanjkanjem hranil, nosečnicam, otrokom, najstnikom, doječim materam in celo tistim, ki so morda občutljivi na padec ravni sladkorja v krvi.

Znano je, da zvezda prijateljev Jennifer Aniston sledi tej dieti.

Ketogena dieta

Ketogena dieta uporablja maščobe kot vir energije in za 90 odstotkov dnevnega vnosa kalorij.

Cilj je, da jetra proizvajajo gorivo v obliki ketonskih teles – ki so ustvarjena iz shranjene maščobe. Tako je v vsakem obroku priporočljiva maščoba, katere razmerje je odvisno od posebnih potreb telesa. Hrana, ki je dovoljena, so tofu, oreški, oljčno olje, avokado in semena ter velike količine masla, palmovega ali kokosovega olja in svinjske masti. Dovoljena je tudi govedina, slanina, jajca in mastne ribe, kot so losos, sardele in skuše. Uživamo lahko sadje in zelenjavo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot so jagode, cvetača, brokoli in šparglji.  Hrana, ki jo zaužijemo s to prehrano, človeka zlahka nasiti. Zato lahko zmanjša hormone, ki spodbujajo lakoto, kar povzroči izgubo teže. Pomanjkanje zelenjave in sadja lahko povzroči pomanjkanje bistvenih mikrohranil, kot sta vitamina B in C, medtem ko se obstoječe težave z jetri lahko poslabšajo.

Z oskarjem nagrajena igralka Halle Berry “prisega na ketogeno prehrano”. V intervjuju za People je dejala: “To je dieta brez sladkorja, brez ogljikovih hidratov… Če želite, lahko pojeste zrezek. Preprosto ne moreš imeti pečenega krompirja.”

So vas najbolj popularne diete prepričale? Vsekakor začnite postopoma in bodite zmerni. Opazujte svoje telo in z dieto prenehajte, če se vaše telo nanjo ne odziva dobro.

Povzeto po goodhousekeeping.

Preberite še: LCHF dieta