PC GOJAČE

Priložnosti – razvoj – prihodnjost

8 nasvetov za učinkovito plazemsko rezanje, ki prinaša najboljše rezultate

 

Od nastavitve do tehnike, upoštevanje nekaterih najboljših osnovnih praks vam bo pomagalo izboljšati rezultate rezanja s plazmo in prihraniti čas ter denar.

Plazemski rezalniki so tako enostavni za uporabo, da bi ga najraje samo vzeli iz škatle in se takoj odpravili na delo. Vendar pa obstaja nekaj praks, ki lahko povečajo vašo učinkovitost, izboljšajo kakovost reza in podaljšajo življenjsko dobo vaše opreme.

plazma

Ne glede na to, ali boste vaš plazemski rezalnik uporabili za profesionalne ali hobi namene, v umetnosti ali za motorje, bo le ta z uporabo ustreznih tehnik zagotovil boljše rezultate.

Osnove rezanja s plazmo

Plazma rezalnik zagotavlja kakovostno rezanje, žlebljenje in vrtanje pri zelo visokih hitrostih – zaradi tega je ta proces primeren za številne industrije in aplikacije.Rezanje s plazemskim lokom je postopek, pri katerem se lahko odprt lok stisne s prehodom skozi majhno šobo od elektrode do obdelovanca. Čeprav se tehnologija morda zdi zapletena, se je samega procesa zelo enostavno naučiti in ga tudi izvesti.

Plazemsko rezanje se lahko uporablja na vsakem tipu kovine, ki prevaja električno energijo in različne velikosti materiala – rezanje vse od tankega aluminija do nerjavečega in ogljikovega jekla, odvisno od moči rezalnega stroja.Postopek zagotavlja tudi številne koristi v primerjavi z rezanjem s kisikom. Plazma reže hitreje, ni potreben cikel toplote, širina proizvedenega reza je manjša in obstaja manjše toplotno območje, ki preprečuje upogibanje.

Navajamo nekaj nasvetov in najboljših praks pri uporabi plazemskega rezalnika, ki vam lahko pomagajo izboljšati rezultate.

Nasvet 1: Izberite ustrezni plazma rezalnik

Nekateri ključni dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri izbiri plazemskega rezalnika, so izhodna moč, hitrost rezanja, vhodna moč, intermitenca, teža in velikost. Razmislite tudi, kaj boste s plazma rezalnikom najpogosteje počeli.

plazemski-rezalnik

  • Izhodna moč: Potrebna izhodna moč je odvisna predvsem od debeline in vrste materiala, ki ga je treba rezati.
  • Hitrost rezanja: Ta je običajno izražena v milimetrih na minuto. Ena naprava, ki reže material debeline 1 cm, lahko za rezanje potrebuje 5 min, druga pa mogoče 1 minuto. Hitrost rezanja torej pomembno vpliva na produkcijski čas.
  • Vhodna moč: Ali boste vedno uporabljali plazemski rezalnik na isti lokaciji, ali potrebujete prenosljivost in možnost uporabe različnih virov energije? Poiščite plazemske rezalnike, ki ponujajo vrsto možnosti moči. Nekateri imajo možnost, da preklopite iz 120 voltov na 240-voltno moč.
  • Intermitenca: To je čas, v okviru katerega naprava lahko reže v 10-minutnih ciklih brez pregrevanja. Če je intermitenca naprave 60 %, to pomeni, da naprava lahko reže 6 minut, 4 minute počiva, nato pa spet 6 minute reže in tako dalje. Višja intermitenca je pomembna pri izdelavi dolgih kosov, kjer je potrebna visoka produktivnost ali pri uporabi stroja v vročem okolju.
  • Teža in velikost: Če potrebujete prenosljivost, so na voljo številne ročne prenosne enote, ki tehtajo manj kot 22 kilogramov.

Nasvet 2: Preberite priročnik

Temeljito preberite navodila za uporabo, da se seznanite z varnim in pravilnim delovanjem vašega plazemskega rezalnika. To vam bo pomagalo optimizirati zmogljivosti plazma rezalnika in tudi spodbujati varno uporabo stroja.

Nasvet 3: Sledite varnostnim postopkom

Pravilna varnost zahteva zaščito izpostavljene kože. Potrebovali boste rokavice za varjenje in varilno jakno ali druga oblačila, odporna na ogenj. Ustrezna varilna maska bo potrebna za zaščito oči, stopnja zatemnitve pa bo zapisana v priročniku.

Varnostne postopke je treba natančno upoštevati pri kateri koli aplikaciji za plazemsko rezanje.

Nasvet 4: Bodite pozorni na nastavitve

Zavarujte talno sponko za čiščenje samo kovine. Če je potrebno, odstranite rjo ali barvo, saj zavirajo pretok električne energije.

Prav tako postavite talno sponko čim bližje rezanju, ali postavite objemko na obdelovancu, če je mogoče. Preverite, če so kabli na kakšnih mestih obrabljeni, niso pravilno pritrjeni in na splošno preglejte, če obstaja karkoli, kar bi oviralo pretok električnega toka.

Za nastavitev jakosti toka ali toplote na ustrezno raven, najprej naredite nekaj testnih rezov z najvišjo jakostjo. Nato lahko prilagodite jakost glede na hitrost rezanja. Če je jakost previsoka ali je vaša hitrost rezanja prepočasna, bo material, ki ga režete, postal vroč, na njem pa se bodo kopičili ostanki.

plazemsko-rezanje

Shema delovanja plazemskega rezanja (VIR 1)

Nasvet 5: Pred rezanjem sledite začrtani poti

Vedno sledite poti, ki jo nameravate rezati. Na dolgih kosi vadite premike še preden zares odrežete, da se prepričate, da imate ustrezno svobodo gibanja, da lahko izvedete neprekinjen rez. Ustavitev in zagon na istem mestu je zahteven in običajno ustvarja nepravilnosti v rezanem robu.

Izdelate lahko tudi vzorec, s katerim boste delali. To pomaga zagotoviti, da uporabljate ustrezne nastavitve in hitrost rezanja.

Nasvet 6: Uporabite ustrezno tehniko

Uporabite svojo „nerezalno“ roko kot podporo za drugo roko. To umiri vašo „rezalno“ roko, zagotavlja svobodo gibanja v vseh smereh in pomaga ohranjati konstantno primerno razdaljo. Upoštevajte, da je večini ljudi lažje potegniti gorilnik proti telesu, namesto stran od njega.

Uporabite zaščito za vlečenje, če jo vaša naprava ima. To vam omogoča, da odložite gorilnik na obdelovanec, hkrati pa ohranja optimalno stojalo, ne da bi se dotaknili konice kovine, kar bo negativno vplivalo na kakovost in potrošne dele.

Začnite z rezanjem tako, da gorilnik približate čim bliže robu osnovne kovine. Pritisnite sprožilec, da sprožite pretok zraka. Zasveti pilotni lok, ki mu sledi rezalni lok. Ko se rezalni lok začne, počasi premaknite gorilnik čez kovino. Prilagodite svojo hitrost, tako da se rezalne iskre pojavijo iz dna kovine. Na koncu rezanja, nagnite gorilnik rahlo proti koncu reza ali ustavite na kratko, da popolnoma končate rez. Pretok zraka se bo nadaljeval še krajše obdobje po sprožitvi, da se ohladi gorilnik in potrošni material.

Nasvet 7: Preverite potrošni material

Če se konica ali elektroda obrabi ali poškoduje, bo prizadeta kakovost reza, zato redno pregledujte potrošni material. Ko se pokvari ali zamaši odprtina konice, jo zavrzite. Ko se konica elektrode povečuje, jo ravno tako zavrzite.

Potrošni material se bodo obrabil z vsakim rezom, vendar bodo dejavniki, kot so vlažnost v dovodu zraka, rezanje pretirano debelega materiala ali slabe tehnike, še hitreje obrabili material. Najboljša praksa za kakovostno rezanje je zamenjava konice in elektrode naenkrat.

plazma-cnc-rezanje

Nasvet 8: Pazite na hitrost rezanja

Višja bo hitrost rezanja (še posebej pri aluminiju), čistilec bo vaš rez. Pri rezanju debelejšega materiala nastavite stroj na polni izhod in spreminjate hitrost rezanja. Pri rezanju tanjšega materiala znižajte jakost toka in preklopite na ustrezno konico.

Z ustrezno hitrostjo bi moral oblok izstopiti iz materiala pri 15do 20-stopinjskem kotu v nasprotni smeri rezanja. Če gre naravnost dol, to pomeni, da se premikate prepočasi. Če se razprši nazaj, pomeni, da se prehitro premikate.

Ustrezna hitrost rezanja in uporaba prave količine toplote bosta proizvedli zelo čisto rez brez ostankov in brez izkrivljanja kovine.

Zaključek

Če jo pravilno uporabljate, bo vaša enota za rezanje plazme zagotovila čiste, kakovostne reze z zelo visokimi hitrostmi. Upoštevajte zgoraj naštete osnovne najboljše prakse in izberite pravo opreme za delo. To vam bo pomagalo optimizirati vaše plazemsko rezanje za boljše rezultate, večjo produktivnost in nižje stroške poslovanja.

VIR (1) ESAB